Wednesday, January 7, 2015

Bukan hanya BERANAK

Share pengalaman sendiri as a Mommy for two babies....hihihi

Situasi lepas deliver 1st baby:-
Orang Tanya: bila nk proceed 2nd baby?
Me: Anytime pun boleh..:)

Situasi lepas deliver 2nd baby:-
Orang Tanya: nak beranak lagi tak?
Me: Apesal taknak pulak?baru dua kut....:)

Situasi lepas beberapa bulan membesarkan dua orang anak:-
Orang Tanya: No3 bila lagi?
Me: ermm tunggu dulu la..tunggu si abang tu memahami skit...nak beranak takde masalah...nak jaga tu yang pening...

haaaaaaa...amikkkk....klu orang takut beranak takut sakit..takut koyak..takut kena jahit...aku tak..memang aku tak takut n tak serik sakit beranak tu..ala takat sakit beberapa jam jer kan..waluapun hakikatnya time first baby aku sakit 18jam...2nd baby aku sakit 6jam...itu tak menghalang aku tuk terus beranak....

tapi kepenatan dlm membesarkan anak tu yang aku tak bape nak tahan...siyes...kesabaran sangat di perlukan dalam membesarkan dua orang anak yang lahir agak rapat ni....wlupun takde la rapat mana pun..beza setahun setengah je..hihihiihh...tp siyes la....tidur memang takkan pernah cukup..itu takpe lagi...makan takkan pernah tenang..takde hal la..boleh diet...masa berehat memang takkan ada.....sorang anak tidur sorang belum tentu tidur jugak....tengah2 malam..sorang buat hal..sorang yg tido tu pun terganggu...join sekali buat hal jugak...haaaaa masa tu mula ko rasa stress...tak tau nak buat apa...nak pujuk sapa dulu?dua2 nak mintak dukung..dua2 nak mintak peluk...dua2 mintak perhatian...haaaaaaa..amik kau...nak sangat beranak rapat?pandai2 la decide apa nak buat..kena pulak time suami keje smpi lewat subuh..takde org lain leh harap..ko sorang kena ngadap dua2 anak yg tengah nangis.....hahahahahha...lagi sekali..amik kau....pandai2 la settle sendiri..beranak pandai...takkan jaga anak tak pandai kan???

hikhik itu la ayat aku selalu ckp kat diri sendiri everytime anak2 buat hal subuh2 dlm masa yg sama..incik suami memang selalu takde kat umah tgh2 mlm...subuh br balik umah..biasa la kerja seorang musician..time dia bekerja adalah time kita tido kat umah..tu perkara biasa...so as a mommy aku kena faham itu...dan aku juga perlu faham kehendak anak2.....hihihihi..kesimpulannya?

aku takde masalah tuk beranak...tapi tuk membesarkan anak agak mencabar tuk aku...sbb aku taknak la anak2 aku membesar tak cukup perhatian pulak...rasa serba salah bila tengok anak2 mcm tak cukup perhatian dan kasih saying.....

aku sgt kagum ngan parents yang beranak rapat tapi mampu jaga anak tanpa bantuan bibik atau mak n mentua...siyes aku respect..bukan mudah ok....anak2 kecil perangai lain2...dorang bukan faham kesusahan kita..dorang tak tau masalah kita..dorang ikut kehendak dorang ja....nak salahkan dorang memang tak boleh la..kata budak kecik..apa jer dia tau pun?huhu...

so hargai ibu bapa anda..hargai pengorbanan mereka...itu baru masalah time kecil..belum lagi masalah bila anak dh start bersekolah...dan seterusnya...so semoga aku terus sabar tabah menempuh segalanya...semoga anak2 ku membesar menjadi anak yang taat bertanggungjawab dan mendengar kata..insyaalllah...amin.....

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)