Saturday, December 31, 2011

8 bulan lagi kita dapatla...

assalamualaikum..........bye bye 2011 hye hye 2012 ;)

"eh eh baby??" "8 bulan lagi kita dapat la..."
Pernah tak dgr iklan ni kat radio??hihihi....kite selalu dgr iklan ni..n everytime dgr dlm hati akan berkata "aku nk jugak la 8 bulan lagi" and alhamdulillah allah dengar isi hati saya...baru beberapa hari lepas doktor sahkan saya pregnant hampir 8minggu...syukur alhamdulillah awal rezeki kami suami isteri tuk dapatkan anak..insyaallah...seperti yg doktor katakan insyaallah takde pape bulan 8(august) nanti dapatlah baby..

Mula2 tau mmg gembira..sebabnya...dua minggu sebelum sy jumpe doktor sy dh buat pregnancy test kat umah..and hasilnye negative...time tu period dh lmbt sebulan dua minggu lebih..but bile result negative then sy fkr sy period lambat sebab hormon changes jer la...so rileks jer...n saya pun takde tanda2 yg menunjukkan pregnant time tu....so rileks kesana sini travel smpi ke jitra kedah...huhu...

then this week sy dh risau napa tak period jugak sedangkan pregnant pun macam tak..so sy amik keputusan tuk jmpe doktor terus tuk confirmation..klu betul sy tak pregnant at least sy bole tnye doc klu2 sy ada masalah kesihatan ker ape sbb dh dua bulan ni tak period...bila dh kawen ni smua bnde2 camni kena amik berat..time lum kawen dulu period xdtg hampir 3 bulan pun bole wat rileks wat tak tau jer...huhu..

n dalam masa ni ada perubahan yg sy rasa pelik kat badan sy..which is breast sy sakit n mcm membengkak...actually simptom ni sm cam org nk period jugak..but this time cam agak lain skit...so ada skit keyakinan dlm hati mengatakan maybe sy pregnant...;) so pegi la jumpe doctor terus...huhu

jmpe doc explain then die suh amik air kencing...pas jer amik air kencing pembantu doc terus titiskan atas tester n tgu result...mula2 muncul satu line jer yg sy tgk..so dlm hati dh kata 'oh belum ada rezeki lagi'..then tetibe ada plak line kedua yg muncul..tapi samar2...n pembantu klinik tu siap ckp "macam ader ni..tapi xclear lagi..klu dua mgu lagi check maybe clear" n pastu kami masuk balik bilik doctor..then doc ckp "Ikutkan awak positive pregnant ni" smbl die senyum..masa tu tak tau nak percaya ker tak...then terusla doc tu explain bape minggu saya dh pregnant and sebagainye..n d sbb kan die tgk muka sy yg mcm tak yakin tu...skali lagi die cakap "yer betul confirm awak pregnant..tahniah" ya allah time tu rasa syukur sangat...kuar dari bilik tgk muka suami yg tak sabar nk tau n keep ask me "macam mana?ader ker?ape citer?" hahahaha..sy terus tunjuk die paper yg doc tulis yg tunjuk pasal kandungan sy...huhuhuhuhu....

so klu ikut perkiraan doctor sy dh pregnant 8minggu..itu sebab die kira ikut first day of my last menstural period...which is 29 october 2011...sy agak pelik mcm mn pulak 8 minggu sedangkan sy br berkahwin hampir 7 minggu..means sy br bersama ngan suami 7 mgu...but y umur kandungan 8 minggu??hahaha..time jmpe doc sy tak terfikir psl bende so sy tak sempat nk tnye..masa balik umah br sy kira....kira punya kira..selidik punya selidik..br sy tau pengiraan umur kandungan mmg akn dikira ikut LMP(last menstural period) bukan ikut bila kali pertama bersama suami..hihihi...ok so ikut jerk la ape kata doctor..8 minggu pun 8 minggu la...bila kandungan dh besar nanti die scan n akan plus minus jugak balik beberapa mgu..so skrg ni sy berada di trimester pertama which is dr awal pregnant smpi la minggu ke12..and usually in this first trimester bnyk la alahan yg akan kena..n usually ada la adengan2 muntah2..pening2...mabuk2...alah itu ini...so sy cuba tuk persiapkan diri sy tuk hadapi apa jua kemungkinan yg berlaku...n in this stage juga sy perlu jaga sebaik mungkin kandungan sy..tak bole wat kerja berat sangat...:)) n sy syukur..alhamdulillah takat hari ni..nak masuk minggu ke9(ikut perkiraan doctor) sy tak alami ape2 alahan dari segi rasa mahupun bau..n alhamdulillah takde loya2 muntah2 pening2...semoga sy berjaya harugi 1st trimester ni ngan baik...n semoga takde alahan2 yg melampau...yerla org bekerja cam saya ni klu bole d jauhkan la ngan perkara2 berat n memudaratkan camni...takut menggangu rutin harian sebagai pekerja....sy perlu kuat...yeahh...hihi...

okey tu jerk yg sy bole kongsi wat masa ni...klu ada yg menarik n sy rasa bole tuk sy kongsi sy blog lagi yer..insyaallah sy akan blog perkembangan kandungan sy..mana la tau ada satu dua yg bole d jadikan panduan skit2...hahahahahha

1 comment:

chii said...

rasanya x terlambat lg nak wish slmt pengantin baru kan..ehehe..

btw..congrts buat nora n hubby..x lama lg da nak bertiga..semoga baby n nora sentiasa dlm keadaan sihat ya